Izdavačka kuća FILIP VIŠNJIĆ · Francuska 7 · 11000 Beograd · +381 69 488 45 84

IZRAELSKA TAJNA SLUŽBA

1,210.00 дин.

Autor: Milivoje Levkov
Žanr: Publicistika
Biblioteka: Posebna izdanja
Broj strana: 442
Pismo: Latinica
Povez: Meki
ISBN: 978-86-6309-068-2

Prva knjiga ovakve vrste koja se pojavila kod nas doživljava, evo, i svoje treće izdanje u nepromenjenom obliku. Ona je svojevrsna hronologija svih operacija koje je moćna i efikasna tajna služba novoformirane države Izrael izvodila širom planete. Tim pre što je s pravom rečeno kako je udeo ljudi koji su se bavili obaveštajno-bezbedonosnim poslovima u stvaranju te države bio daleko veći i značajniji od uloge političara i raznih administrativaca. Još od ranije podsticani, intelektualci su se prihvatili – i dobro ovladali time – sticanja znanja o špijunaži, metodama obmana i prevara, raznih pefidija, a sve u cilju da jevrejski narod preživi i bude slobodan. Prednost su imali u tome što su, za razliku od CIA-e i KGB-a, bili apsolutno jedinstveni prema neprijateljima i njihovoj aktivnosti.
U holu Akademije Mosad u kojoj se obučavaju kandidati za operativne poslove na zidu je ispisana parola “Putem prevara i obmana ti ćeš voditi svoje bitke”. Ovako sintetizovani glavni moto obuke, koji inače neguju i ostale službe, preduslov je svake uspešne tajne operacije. Zato su nakon rata za nezavisnost mnogi pripadnici ove službe pribavili poštovanje svog naroda, a sama služba privilegovani položaj u novoj državi, uz stalnu potrebu za njenim jačanjem i učvršćivanjem. Nedodirljivost, tajnost imena šefova, praksa brojnih tajnih suđenja, održavanje sistema cenzure, nepostojanje regulativa za kontrolisanje službe i njena dejstva, samo su neki od razloga zašto su zloupotrebe i devijacije u radu Mosada veoma često zataškavane.
U svim zemljama, tajne službe su tabu tema, a podataka i informacija nikad dosta. Upravo zato što je nemoguće doći do originalnih dokumenata službe, skrivanjem ili širenjem dezinformacija, bilo koji istraživač se mora koristiti svim mogućim tragovima (novinarska otkrića, ispovesti bivših pripadnika i sl.) ne bi li sastavio koliko-toliku utemeljenu sliku i obogatio fond saznanja o temi – stoga je ovo delo Milivoja Levkova referentno delo za svakoga koga zanima rad izraelske tajne službe.