Izdavačka kuća FILIP VIŠNJIĆ · Francuska 7 · 11000 Beograd · +381 69 488 45 84

ISKORAK U SLOBODU – IZOŠTRAVANJE SLIKE GEOPOLITIČKIH PROCESA

880.00 дин.

Autor: Branko Pavlović
Žanr: Publicistika
Biblioteka: Chronogram
Broj strana: 228
Pismo: Ćirilica
Povez: Meki
ISBN: 978-86-6309-198-6

Kategorije: ,

Kao i svaki intelektualni pokušaj da se društvo promeni, Pavlovićeva knjiga prožeta je ideološkim smernicama i etički se utemeljuje kao konsekventno demaskiranje lažnih sloboda opsukrnog individualizma. Ona se, u najširem smislu, bavi aktuelnim fenomenom opadanja moći Imperije „poznog kapitalizma“, a autorov pogled usmeren je na rasvetljavanje procesa destrukcije ponosa društva zapadne demokratije – „vladavine prava“. Njegove analize i pogled na svet, utemeljeni na filozofiji prava i prevazilazeći nivo utilitarističke praktičnosti, razgolićuju stanje savremene „pravne države“ i naddržavnih institucija kakva je EU. Svi tekstovi, pisani u dužem periodu i različitim povodima, ovde se pojavljuju kao intelektualno razmatranje društvene drame „šta da se radi?“, a sva njegova razmatranja imaju kontekst – ekonomski, politički, geostrateški.
Slobodan Reljić

Za onoga ko je civilizacijski osvešćen, među ovim koricama nalazi se podsetnik da u Srbiji postoje oni načini razmišljanja i ideje koji predstavljaju tačan odgovor u momentu kada politička „elita“ nudi samo dva međusobno sukobljena rešenja.
Darko Kocjan

Branko Pavlović je vratio čast zvanju „političkih analitičara“. Njegove prognoze političkih i ekonomskih problema ostvaruju se, što znači da su analize iz kojih su izvedene – tačne!
Momčilo Petrović