Izdavačka kuća FILIP VIŠNJIĆ · Francuska 7 · 11000 Beograd · +381 69 488 45 84

BIH U PRVOM SVETSKOM RATU

1,000.00 дин.

Autor: Grupa autora
Žanr: Istorija
Biblioteka: Posebna izdanja
Broj strana: 308
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrdi
ISBN: 978-86-6309-102-3

Prvi svetski rat bio je i ostao neiscrpna inspiracija ne samo za istoričare već i za stvaraoce iz raznih drugih područja delovanja ljudskog duha, ali svakako ne bez razloga. On je predstavljao početak nove epohe evropske i svetske istorije, početak kraja velikih carstava u Evropi i na njihovim ruševinama stvaranja novih država, a među njima i prve zajedničke države Južnih Slovena. Obeležavajući stotu godišnjicu od njegovog otpočinjanja, u okviru tradicionalnih „Ćorovićevih susreta“ održanih 18–21 septembra, Naučni skup istoričara je prikupio radove eminentnih domaćih i inostranih istoričara na temu „Bosna i Hercegovina u Prvom svetskom ratu“.

Od 29 učesnika, za štampu je prikupljen 21 rad, a redosled radova je u ovom zborniku iniciran je činjenicom da je svaki od njih recenziran od strane dva recenzenta i kategorizovan prema kategorizaciji naučnih i stručnih radova Ministarstva nauke i tehnologije RS. Na taj način su stvoreni uslovi da i sam naučni skup istoričara u narednom periodu bude kategorizovan kod istog ministarstva, što će svakako uticati i na rejting godišnjih zbornika.

U ovom zborniku, radovi istaknutih naučnika doprinose daljem raskrinkavanju i pojašnjavanju činjenica u vezi sa, do tada, najvećom katastrofom koja je zadesila Evropu, a oko kojih koplja i dalje lome mnogobrojni istoričari, još više pseudoistoričari.