Izdavačka kuća FILIP VIŠNJIĆ · Francuska 7 · 11000 Beograd · +381 69 488 45 84

RUSKA REVOLUCIJA

4,400.00 дин.

Autor: Ričard Pajps
Žanr: Istoriografija
Biblioteka: Moderno doba
Broj strana: 956
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrdi
ISBN: 978-86-6309-170-2

Kategorija:

Epski prikaz jednog od najznačajnijih i najpotresnijih događaja ruske i evropske istorije u, po mnogima, najboljoj knjizi o Ruskoj revoluciji. Ova priznata i za neke kontroverzna hronika dešavanja u carskoj Rusiji i kasnije SSSR-u, detaljno opisuje svu moralnu, političku i socijalnu katastrofu države i naroda, te argumentovano iznosi tezu da su revolucionarne težnje i akcije imali elemente pravog državnog udara, osuđujući marksističko vođstvo i Lenjina za taj period obeležen terorom.
Prikaz boljševičkog pokreta kao, u osnovi, protofašističkog, koji je za prvih pet godina vladavine pobio 12 miliona ljudi i desetostruko umanjio industrijsku proizvodnju (a čiji je cilj, po rečima Lea Trockog, bio da se „svrgne ceo svet“), drastično se razlikuje od poslovičnih prikaza motiva i ideala revolucije kao humanističkih, što je podiglo dosta prašine u zemljama u kojima je objavljena. Međutim, Pajps uverljivo obrazlaže postavku da se radilo o intelektualnom, a ne klasnom ustanku, dok uravnotežen prikaz dešavanja koji su šokirali svet (u periodu od 1871. do 1920), donosi čitav niz novih informacija, poput one o poreklu često zanemarivane Februarske revolucije.
Precizan, sveobuhvatan, logičan i veoma racionalan pristup autora koji se ne libi da iznese svoje zaključke, lišava čitaoca bilo kakvih iluzija po pitanju prirode kataklizme koju je donela revolucija i za to plaćene cene, nudeći mu sijaset informacija za sticanje prave slike o užasnom ishodu ovog eksperimenta. Knjiga ne predstavlja „zašećereni prikaz” zbivanja, niti romantizuje lidere, diktatore i političke sisteme u njihovim pokušajima da „nužnim metodama” dođu na vlast.